Het schooljaar begint met een nieuw geoptimaliseerd vervoersplan. Veelal leidt dit tot nieuwe routes, andere tijden en andere chauffeurs. Een omvangrijk implementatieproject waar planners zorgvuldig mee aan de slag zijn gegaan. Ondanks goed bedoelde inspanningen, zijn de meningen van betrokkenen divers. Een gericht onderzoek naar de tevredenheid over de opstart van het leerlingenvervoer levert benodigde inzichten op. Deze inzichten leiden tot een gerichte aanpak van de knelpunten en verbeterpunten. Dit zorgt voor verbetering bij de volgende opstart.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Allereerst zijn bij de opstart meerdere partijen betrokken. Verder zijn er veel gegevens te verwerken, zoals reizigersgegevens, vervoersschema’s, schooltijden en gegevens van chauffeurs en voertuigen. Daarnaast zijn er verschillende belangen, waardoor het belangrijk is om helder en tijdig te communiceren. Maar heeft elke betrokkene dit op deze wijze ervaren en voelt elke betrokkene zich gehoord in het voorbereidingsproces? 

Kennismaken

Het is aan de chauffeur om een afspraak te maken met ouder(s)/verzorger(s) voor het informeren over het leerlingenvervoer en om kennis te maken met de leerling en ouder(s)/verzorger(s). Tijdens het gesprek worden bijzonderheden en persoonskenmerken met elkaar besproken. Heeft de kennismaking plaatsgevonden? Was de kennismaking naar wens? Waren er andere verwachtingen?

Ervaringen van ouder(s)/verzorger(s)

Hoe kijken ouders vanaf aanmelding bij de gemeente tot aan de eerste schooldag tegen het volledige proces aan? Denk daarbij aan goede communicatie vanuit de vervoerder. Was het mogelijk om aandachtspunten te melden? Voldeed het aan de verwachtingen van ouders?

Ervaringen van chauffeurs

De chauffeurs zijn nauw betrokken bij het proces. Zij spelen een belangrijke rol in de communicatie en het vertrouwen naar de leerling, ouder(s) en/of verzorger(s). Werd de chauffeur tijdig op de hoogte gebracht van de route? Kon de chauffeur ouder(s)/verzorger(s) bereiken? Hoe verliep de eerste schooldag? Zijn er verbeterpunten voor de volgende keer?

Ervaringen van school

Is de school op de  hoogte welke vervoerder de leerlingen brengt? Zij ontvangen tenslotte de leerlingen. Voor een goede uitvoering van het leerlingenvervoer wordt aangenomen dat  de vervoerder vooraf contact gezocht heeft met de school. Denk daarbij aan het opvragen van studiedagen en het informeren naar de verkeerssituatie. Heeft de school aandachtspunten, aangenomen dat zij op de hoogte zijn van de regels van het leerlingenvervoer? 

Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden, zoals een onderzoek naar de tevredenheid over de opstart van het leerlingenvervoer.